Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

05.05.2024 7:37 | Tisková zpráva

Se začátkem právě zahájené nové turistické sezony přichází město Litoměřice s novinkou, jež má ambici přitáhnout pozornost návštěvníků.

Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Je jí zrekonstruované podzemí domu Kalich (současná radnice), kde je, mimo jiné, umístěna výstavní expozice Důl Richard v proměnách času. V rámci oprav se podařilo rekonstruovat výstavní prostor a prodloužit prohlídkovou trasu o 42 metrů. Nyní tak dosahuje délky 309 metrů.

Opravami od podzimu loňského roku prošly dvě části podzemí. „V první, výstavní části bylo obnoveno původní zdivo, odhalen zazděný raně novověký portál a odstraněny omítky realizované před zhruba 25 lety. Nové jsou elektrické rozvody, osvětlení nebo mříže kvůli větrání prostor,“ vyjmenoval změny investiční technik města Ladislav Pošík.

Nově zpřístupněná část trasy prošla velkými stavebními úpravami. Bylo nutné opravit schodiště či doplnit bezpečnostní prvky. „Návštěvníci v této části podzemí uvidí například staré topeniště, takzvaný kalorifer, jímž se ohřívala kamna o patro výš,“ upozornil historik Filip Hrbek, který je zároveň zastupitel města.

Práce probíhaly s cílem vrátit prostorům jejich původní historický ráz. „Objevili jsme starší zazdívky, mladší dozdívky, portály a řadu zajímavostí, které bylo třeba zdokumentovat a začlenit do původního kontextu stavby,“ uvedl historik Kamil Podroužek.

Stavební úpravy podzemí byly složité i z toho důvodu, že domu chybí stavebně historický průzkum. „Podzemí je opravdu rozsáhlé a postupovat musíme pozvolna, v závislosti na finančních prostředcích, které lze uvolňovat z rozpočtu města. Realizaci stavebně historického průzkumu naplánujeme v následujících letech,“ přislíbil starosta města Radek Löwy, který se společně s místostarosty Petrem Panašem a Jiřím Adámkem účastnil první neoficiální prohlídky zrekonstruovaných prostor. Vedení města při té příležitosti poděkovalo historikům, zaměstnancům města i firmám zajišťujícím opravy za dobře odvedenou práci. Revitalizace podzemí bude po skončení turistické sezony dále pokračovat.

Pod památkově chráněným domem Kalich vystavěném v renesanci je několik úrovní podzemních prostor, jejichž hloubka je podobná jako výška nadzemní části domu (35 metrů). Zároveň částečně využívají propojení se sklepením sousedních domů a vybíhají až pod náměstí i k Pokratickému potoku. Podzemní prostory domu Kalich sloužily z velké části ke skladování zboží, zejména vína a také soli. Dům se totiž stal na čas sídlem solního úřadu. Nejdelší a nejníže položená chodba byla v té době využívána jako zkratka k navážení soli z přístaviště a zpět. V současné době v domě sídlí městský úřad a jeho vyhlídková věž s expozicí patří mezi turisticky nejnavštěvovanější místa v Litoměřicích. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…